Blikspuit

24 mrt 2021
13 30

Blikspuit

Wanneer, waar en tijd.

Tijd van aciviteit voor alle dorpen, 13:30 uur tot 14:30 uur.

  • Woensdag 24 maart, Ankerpark Oudeschild 
  • Woensdag 31 maart, Orchiesmient De Koog
  • Woensdag 7 april, veld achter de Akker Oosterend
  • Woensdag 14 april, veld achter Durperhonk

Wat is blikspuit?

Iemand wordt aangewezen als de eerste zoeker. Een van de andere spelers schopt daarna de bal zo ver mogelijk weg waarna alle spelers (op de zoeker na) zich gaan verstoppen.
De zoeker gaat de bal halen en brengt deze terug naar de buutplaats. Daarna gaat de zoeker op zoek naar de kinderen die verstopt zijn.
Zodra de zoeker een verstopt iemand, bijvoorbeeld Piet, heeft gezien, moet deze worden afgebuut: de zoeker gaat naar de buutplaats en roept “Buut Piet!” (terwijl hij in de richting van Piet kijkt). Piet is dan verplicht om tevoorschijn te komen. Als het Piet lukt om eerder bij de buutplaats te komen dan de zoeker, dan kan hij zich vrij buuten door te roepen “buut vrij!".

Iemand die nog niet af- of vrij gebuut is, mag de bal wegtrappen. Daarna mag iedereen zich weer verstoppen. De zoeker moet dan weer de bal gaan halen - het spel begint dus van voren af aan. Het aantal keren dat de bal per zoeker weggetrapt mag worden kan worden beperkt tot bv. twee.
Aan het ophalen van de bal kunnen aan de zoeker allerlei beperkingen worden opgelegd zoals “niet rennen”, “achterstevoren teruglopen”, “ogen dicht of naar de grond kijken.